Ephraim Van IJzerlooij

cellist/componist/dichter
Ephraim van IJzerlooij is allround cellist, componist en dichter. Zijn eindexamen Master of Music aan het Koninklijk conservatorium in Den Haag is gewaardeerd met een 9, met onderscheiding voor de poëzie in zijn spel.

Muziek kan zich als melodie verbinden met mensen via de gestuurde emoties van de tonen en het ritme. Een melodielijn heeft een harmonisch ritme. Innerlijk luisterend naar de muziek ontstaan hierdoor nieuwe klanken. Alles om ons heen leeft in muziek en klank. Elk tijdsbesef wordt omgevormd in muziek en klank. Muziek heeft de tijd nodig om zich uit te drukken. De tijd kun je in de ruimte voorstellen en ook als muziek zien.  Hierdoor wordt de tijd eigenlijk omgezet in de akoestiek van de ruimte. Muziek heeft in zich wat wij zoeken als een innerlijke weg naar de vrijheid. Ephraim van IJzerlooij heeft altijd een brede interesse gehad in taal en muziek. Veel goede literatuur lezen is voor hem ook belangrijk. Daar is het componeren en het schrijven van gedichten uit voortgekomen. Vanuit de klank van stilte ontstaan meditatieve gevoelens. De gedachten van de luisteraar gaan meer rust ademen. Het leven wil wijsheid en rust door de klank van stilte geven. De wezenskern van de muziek die alles verbinden kan is daarbij van groot belang. 

Franz Schubert

Der Wanderer

O mensenziel, gij wandelt boven in 't licht,

Door de diepe, duistere nacht der zalige zielen.

O, mensenziel, gij wandelt op het smalle pad

Met muzikale schreden, de maan loopt ook mee,

Steeds sneller snellende golven, in de harmonie der zee.


https://chiaratrio.nl


Ephraim heeft zich ook als cellodocent ontwikkeld. Hij heeft zich in 2014 aangesloten bij het muziekdocentennetwerk:   https://vivaldimusiclessons.nl

Testimonial van een van zijn cello leerlingen:

"Ephraim is voor mij de meest uitstekende en geduldigste docent die ik mij wensen kan en hij laat mij in mijn waarde. Hij laat mij genieten van de schoonheid van mijn eigen goede spel waardoor ik nog meer zin krijg om te studeren. Hij reikt mij zijn kennis aan en deelt deze met mij. En natuurlijk laat hij mij ook zien hoe ik met techniek een beter en mooier spel krijg, mild en aandachtig."